Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ

Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος Νεάπολης-Συκεών κλείνει πια ένα χρόνο λειτουργίας! Αποτελείται από τρία τμήματα, στην οδό Α. Παπανδρέου (πριν την έξοδο στην περιφερειακή οδό), στην οδό Ειρήνης 19 (δίπλα στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων) και στην οδό Βίτσι (δίπλα στο δημοτικό κολυμβητήριο Συκεών). Δημιουργήθηκαν  100 κηπάρια των 50 τ.μ. που παραχωρήθηκαν σε 100 ωφελούμενους/ες οι οποίοι κατάφεραν ανέξοδα να καλλιεργήσουν τα προσωπικά τους βιολογικά οπωροκηπευτικά! Με την καθοδήγηση των γεωπόνων και την παραχώρηση σπόρων και φυτών, εργαλείων και φυσικών εδαφοβελτιωτικών, παράχθηκαν άφθονα προϊόντα που κάλυψαν όχι μόνο τις ανάγκες των οικογενειών τους σε τρόφιμα, αλλά επιπλέον διέθεσαν περισσότερο από το 15% της παραγωγής τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο του δήμου μας στοχεύοντας στην υποστήριξη των συνανθρώπων μας, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. 
Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η χειμερινή καλλιεργητική περίοδος, ακολουθώντας την πολύ αποδοτική καλοκαιρινή περίοδο, με το σύνολο της παραγωγής να φτάνει τους 7 τόνους σε συγκομισμένα λαχανοκομικά προϊόντα. Στις δύο αυτές περιόδους καλλιεργήθηκε πλήθος κηπευτικών ειδών, όπως μελιτζάνες, κολοκυθάκια, τριών ειδών ντομάτες και πιπεριές, αγγούρια, καρπούζια, πεπόνια, φασολάκια, τριών ειδών μαρούλια, λάχανα, ρόκα, ραπανάκια, κρεμμυδάκια φρέσκα, σκόρδα, καρότα, παντζάρια, πράσα, μπρόκολα, κουνουπίδια, σπανάκι, μαϊντανός, σέλινο κ.ά. Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος του Δήμου Νεάπολης-Συκεών δημιουργήθηκε για να ενισχύσει το καθημερινό τραπέζι συμπολιτών μας που είναι άποροι ή άνεργοι και ταυτόχρονα αποτελεί γι’ αυτούς μια χρήσιμη και δημιουργική απασχόληση. Επιπλέον, αποτελεί  έναν πρότυπο χώρο πρασίνου, όχι μόνο για τον Δήμο μας, αλλά για ολόκληρη την πόλη. Υπενθυμίζουμε ότι  μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός εν λειτουργία Δημοτικός Λαχανόκηπος της Θεσσαλονίκης.
Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος είναι μια από τις έξι Κοινωνικές Δομές που δημιουργήθηκαν μέσω του έργου «Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών» το οποίο εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στο πλαίσιο του Ε.Π. "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ", συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και υλοποιείται από το Κέντρο Εργάνη.
Τέλος γνωστοποιούμε ότι λόγω της έναρξης της νέας καλλιεργητικής περιόδου οι δυνητικά ωφελούμενοι/ες μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στη δομή του Δημοτικού Λαχανόκηπου ως τις 21/3/2014 στο Συμβουλευτικό Σταθμό των Συκεών και στο Γραφείο Διαμεσολάβησης το οποίο στεγάζεται στο Κέντρο Εργάνη. Πληροφορίες στο 2313 313151 και στο 2310 621166.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου